f.a.q.
veelgestelde vragen
Hoe kan ik jullie bereiken?
Waarom heb ik een asbestattest nodig?
De Vlaamse Regering wil zo snel mogelijk al het aanwezig asbest in Vlaamse gebouwen en woningen, gebouwd voor 2001, in kaart brengen.
Daarom wordt vanaf 23 november 2022 een asbestattest verplicht bij de verkoop van woningen en gebouwen.
Tegen 2032 moet iedere eigenaar van een woning en gebouw (gebouwd voor 2001) over een asbestattest beschikken.
Wat kost een asbestinventarisatie met attest?
Hoe wordt bepaald of een gebouw van na 2001 is?
Het bouwjaar zoals opgenomen in de kadastrale legger is het referentiebouwjaar om te evalueren of de constructie een risicobouwjaar heeft en primeert steeds op andere informatiebronnen. In het kadaster wordt het bouwjaar geregistreerd op het moment dat een nieuw gebouw in gebruik wordt genomen.
Er zijn naast de kadastrale legger nog 3 categorieën van documenten die kunnen gebruikt worden om het bouwjaar van een toegankelijke constructie te bepalen:
- documenten na oplevering van de werken;
- documenten tijdens de uitvoering van de werken;
- documenten voor de uitvoering van de werken.
Indien het referentiebouwjaar niet gekend is op basis van een kadastrale legger, kunnen documenten uit categorie I, II, en III gebruikt worden conform de richtlijnen uitgewerkt in het Inspectieprotocol.
Is een asbestattest verplicht? Vanaf wanneer?
Ja, vanaf 23 november 2022 is het attest verplicht voor te leggen als je je woning verkoopt. Het attest moet beschikbaar zijn bij het ondertekenen van de verkoopovereenkomst, in de praktijk zullen kopers waarschijnlijk al sneller een kopie opvragen, bijvoorbeeld bij een kijkdag.
De verplichting voor een asbestattest geldt voor elke Toegankelijke Constructie met Risicobouwjaar (TCR), zoals beschreven in het Materialendecreet:
waarvan de grondoppervlakte of de som van de grondoppervlaktes van de verschillende TCR's in een bepaald inspectiegebied groter is of gelijk aan 20 m²;
waarvan de grondoppervlakte kleiner is dan 20 m² maar waarbij de TCR deel uitmaakt van een grotere constructie met grondoppervlakte groter of gelijk aan 20 m².
Een TCR kan een woning zijn, maar ook bedrijfsgebouwen, kantoorgebouwen, overheidsgebouwen, agrarische gebouwen, religieuze gebouwen en andere types vallen onder deze noemer.
Risicobouwjaar betekent 'gebouwd voor 2001'.
Moet ik beroep doen op een gecertificeerde asbestdeskundige?
Ja, enkel gecertificeerde deskundigen zoals wij mogen inventarisaties uitvoeren voor het asbestattest.
Kan ik al iets voorbereiden voor jullie langskomen?
Natuurlijk, samen met de aanvraagformulieren dien je alle beschikbare documenten, facturen, bouwplannen, enz. die gerelateerd zijn aan je woning te bezorgen. Aan de hand van deze documenten wordt een dossier opgestart en een voorstudie gemaakt waarna het plaatsbezoek volgt.
Ik heb dringend een asbestattest nodig. Kunnen jullie me helpen?
Ja, dat kan zeker! Wij staan bijna 24/24 & 7/7 voor u klaar! Bel of contacteer ons, we bespreken de noodzaak en bieden een oplossing op maat aan.
Verwijderen jullie ook asbest?
Neen, wij leveren enkel het attest af. We kunnen je wel doorverwijzen naar professionele en erkende asbestverwijderaars.
Hoe lang duurt een asbestinventarisatie?
De duur van de inspectie hangt af van de oppervlakte van je woning & perceel en hoe toegankelijk alle ruimtes zijn. We noteren de gegevens van het plaatsbezoek rechtstreeks in de digitale databank van de OVAM. Achteraf finaliseren we de inventaris, na het ontvangst van eventuele laboresultaten van genomen stalen. Als de betaling ontvangen is krijg je daarna het OVAM asbestattest digitaal toegestuurd.
Wat gebeurt er met de foto's die jullie nemen van mijn woning?
We springen vertrouwelijk om met alle informatie die je met ons deelt tijdens het opmaken van een asbestattest. Hiervoor volgen we de richtlijnen van GDPR-wetgeving.
Hoe moet ik omgaan met asbest in mijn woning?
Indien er asbestmaterialen aanwezig zijn in of rondom het gebouw, zorg er dan voor dat deze geen risicovormen voor de gezondheid van mensen of het leefmilieu.
Asbest met een (zeer) laag risico hoeft u niet te verwijderen. Bewaak dat het risico laag blijft door ervoor te zorgen dat de toestand niet wijzigt.
De toestand kan wijzigen door beschadigingen en/of veroudering waardoor het asbestmateriaal brozer wordt en asbestvezels kunnen vrijkomen.
Wijzigt de toestand waardoor het risico verhoogt dan verwijdert u het of neemt u een maatregel om het risico te verlagen indien verwijdering niet mogelijk is.
Wat zijn eenvoudige handelingen?
Begrip uit de wetgeving dat de methode beschrijft voor de verwijdering van asbestmaterialen die een werknemer met opleidingsattest "eenvoudige handelingen" of een particulier zelf mag uitvoeren.
Alle andere asbestverwijderingen mogen enkel door erkende asbestverwijderaars worden verwijderd.
Deze verwijderingsmethode betekent dat het asbestmateriaal eenvoudig kan weggenomen worden (bv. door het los te schroeven) met minimale risico's op beschadiging waarbij asbestvezels kunnen vrijkomen.
Wat als tijdens het plaatsbezoek niet alle ruimtes te inspecteren zijn?
Het is belangrijk dat onze ADI alle ruimtes kan inspecteren.
U zorgt er best voor dat alle deuren open kunnen en dat alle ruimtes veilig betreedbaar zijn.
Enkele voorbeelden van een tijdelijke onderzoeksbeperking zijn:
* Een kelder onder water
* Extreme begroeiing waardoor toegang niet mogelijk is
* Een gesloten deur
* een onveilige zolder- of keldertrap
Indien er een tijdelijke onderzoeksbeperking is dan moet er een nieuw plaatsbezoek worden ingepland. Dit is noodzakelijk om het attest te kunnen finaliseren en afleveren.
Extra plaatsbezoek exclusief eventuele staalname is 125 euro/uur.
Wat is een beperking en wat is een uitsluiting?
Een onderzoeksbeperking betekent dat de asbestdeskundige tijdens de inspectie een voorwerp of onderdeel in en rondom de constructie onvoldoende kon inspecteren. In die situatie rapporteert de asbestdeskundige dit als een beperking van het onderzoek.
Een uitsluiting betekent dat de asbestdeskundige tijdens het vooronderzoek of de inspectie een aanwezige constructie kon uitsluiten van verder onderzoek omdat kon vastgesteld worden dat het bouwjaar 2001 of recenter was. Bij die bouwjaren kan normaal gezien geen asbest aanwezig zijn omdat het gebruik ervan in België finaal in 2001 werd verboden.
Hoe gevaarlijk is asbest in huis?
Het is algemeen bekend dat het inademen van asbestvezels gevaarlijk is voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk dat u weet waar zich asbest bevindt en welke maatregelen u kan nemen om gezondheidsrisico's te vermijden. Zo maakt u uw woning of gebouw asbestveilig. De eerste stap hebt u daarvoor al gezet met een asbestattest.
Is het nemen van monsters verplicht?
Een asbestdeskundige is niet verplicht om monsters te nemen en een eigenaar mag ervoor kiezen om dit te weigeren. De consequentie is wel dat de asbestdeskundige het materiaal dan als "asbestverdacht" opneemt in het asbestattest.
Een aantal monstername is dus verplicht te nemen door de deskundige. Dit betreft pleisterwerk van muren en plafond, leidingisolatie in gips, roofing, zwarte lijmlagen, spuitasbest en 'Pical' platen. Niet elke woning bevat natuurlijk al deze toepassingen.
Het kan ook zijn dat er roofing op het dak ligt maar dat je deze zou beschadigen door een staal te nemen. Dat kan en mag vanzelfsprekend niet. Dit zou lekken kunnen veroorzaken. In dergelijke gevallen zal dan ook geen monstername van de roofing gebeuren.
Het aantal monstername is dus voornamelijk afhankelijk van het aantal asbestverdachte toepassingen in het gebouw. Een monstername wordt bepaald door de kennis en expertise van de deskundige die de materialen kent, door de kennis van het bouwjaar en de staat van het materiaal kan dikwijls met zekerheid vastgesteld worden of het asbesthoudend is.
De wetgeving stelt dat een asbestverdacht materiaal als asbesthoudend moet worden beschouwd, tenzij een labo-analyse aantoont dat het geen asbest bevat. Voor sommige asbestverdachte materialen is het uitsluiten van het asbesthoudende karakter met het blote oog niet mogelijk en is er dus een staalname en laboanalyse nodig om het materiaal als asbestveilig te kunnen beschrijven.
Dit conform het inspectieprotocol dat vastgelegd is in een ministerieel besluit.
Het inspectieprotocol?
Het inspectieprotocol is de wettelijke procedure die een asbestdeskundige moet volgen om een correcte asbestinventarisatie uit te voeren voor het opmaken van een geldig asbestattest.
Het legt vast welke handelingen minimaal nodig zijn (inspanningsverplichtingen) en hoe die uitgevoerd moeten worden.