Zijn er nog asbestmijnen? En waar zijn ze gelegen?

27-12-2023

Asbestmijnen zijn er nog steeds in de wereld. Waar kan u deze nu nog terugvinden? Zijn die mijn en dan nog steeds actief, als het gebruik van asbestvezels verboden is? Helaas moeten we hierop ja antwoorden. Er zijn op heden nog steeds mijnen actief in het delfen van de microscopische vezels. Het gebruik van asbestvezels is nog steeds niet verboden over gans de wereld. Het bouwproduct blijft een goedkope bouwstof die stevigheid heeft aan bouwmaterialen. Vandaar dat het nog altijd op grote schaal wordt gebruikt in de armere landen.

De natuurlijke delfstof wordt nu nog steeds gewonnen in onder andere China, Brazilië, Kazachstan en Rusland. Gelukkig kan men in België geen asbest beginnen delven, want de grondstof is hier niet aanwezig. Er waren heel wat asbestmijn in de wereld, maar de meeste asbestmijnen zijn ondertussen stilgelegd. Het verwerken van de vezels in bouwmaterialen is ondertussen verboden in ongeveer 55 landen. De mijnen die op heden nog actief zijn, daar wordt vooral chrysotiel (witte asbest) gewonnen.

Grootste asbestmijnen producenten in de wereld:

Rusland

De stad gebouwd bij de delfplaats in Rusland heet Асбест, wat in het Nederlands 'Asbest stad' betekent. De asbest dagbouwmijn is de grootste ter wereld en is 11,5 kilometer lang, 1,8 kilometer breed en bijna 300 meter diep. Hier wordt per jaar 500.000 ton asbest gedolven. Door deze asbestmijn produceert Rusland in totaal 870.000 ton per jaar, waarvan 60% in Rusland blijft. Door de grote hoeveelheden asbest gedolven in Rusland wil men waarschijnlijk niet meewerken aan een asbestvrije samenleving. Voor de omwonenden van de asbestmijn brengt dit de nodige risico's met zich mee, aangezien de straten bedekt zijn met een laagje asbest. Het enige voordeel dat de bewoners hebben is dat dit chrysotiel (witte asbest) betreft en niet één van de andere varianten.

Canada

Enkele jaren geleden leverde Canada nog jaarlijks honderden tonnen asbest aan diverse ontwikkelingslanden waaronder India en Vietnam. Door de toenemende internationale druk werd in 2010 besloten de mijnen te sluiten. De mijn Asbestos was de eerste en de bekendste asbestmijn van Canada en is definitief gesloten in 2011. Het nadeel van deze sluiting is dat Rusland haar asbestproductie verhoogd heeft.

Afrikaans Continent

Op meerdere plaatsen in Zuid Afrika werd asbest gewonnen. In Afrika kwamen bijna alle vormen van asbestvezels voor, behalve actinoliet asbest (groene asbest). Afrika was in 2003 als producent van de delfstof zo goed als nummer 3 van de wereld, dit na Rusland en Canada. Het mijnen van de het product is dan ook in 2003 uiteindelijk gestopt. Op het Afrikaanse continent waren er enkele dagbouwmijnen te vinden in onder andere Zimbabwe en Swaziland, maar ook hier is de productie gestopt. Een dagbouw is een vorm van mijnbouw, waarbij de delfstoffen in een groeve worden afgegraven aan de oppervlakte. Daarom is de aantasting van het landschap bij deze wijze van ontginning erg groot, veel meer dan bij gesloten mijnen.

Australië

In het verleden was er in Australië een dorpje genaamd Wittenoom, gelegen bij een dagbouwmijn die tussen 1930 en 1966 veel crocidoliet (blauw asbest) heeft ontgonnen. Vanwege de schadelijke gevolgen op de volksgezondheid, is deze mijn in 1966 gesloten. De overheid heeft het plaatsje Wittenoom vervolgens binnen één jaar volledig ontruimd en heeft een verbod ingesteld om crocidoliet (blauwe asbest) te verwerken.

Tevens lag een grote chrysotielmijn (witte asbest) bij het plaatsje Barraba die in 1983 werd gesloten. Toen de sluiting van deze mijn definitief werd, is door de eigenaar besloten om deze mijn per direct te verlaten, waardoor de mijn is achtergelaten in de staat van de laatste dag van productie. Door deze mijn niet correct af te hebben gesloten, zijn veel asbestvezels verspreid met alle gevolgen van dien voor de gezondheid.

Europa

In Europa waren op diverse locaties asbestmijnen operationeel. De grootste mijn in Europa kon worden gevonden in Italië en was operationeel van 1871 tot 1990. Andere grote mijnen konden worden gevonden in Griekenland, Finland en Cyprus. Er waren uiteraard nog diverse kleine mijnen in onder andere Tsjechië, Bulgarije en Corsica, aangezien asbest op veel plaatsen aanwezig is. De laatste mijn in Europa werd gesloten in het jaar 2000 en kon worden gevonden in Griekenland.