Asbest naar het containerpark brengen, wat mag je aanleveren?
Asbest naar recyclagepark brengen, wat mag er nu en wat mag er niet? Aanleveren van Asbesthoudende bouwmaterialen in het recyclagepark kan onder de voorwaarden van het park zelf. Soms mag je zelf asbest verwijderen als dit op een veilig manier kan. Dit is dan ook enkel voor asbest die hechtgebonden is en volledig intact. Deze bouwmaterialen kan men dan ook intact verpakken en veilig in een daartoe voorziene opbergzak steken zodat het transport veilig gebeurt.
Asbest naar recyclagepark brengen als particulier, wat mag er en wat niet?
Enkel hechtgebonden asbest (=de vezels zitten in het draagmateriaal verankerd), Bijvoorbeeld:
- eterniet
- menuiserite
- golfplaten
- asbestleien
- dak- en gevelleien (vlakke, vierhoekige platen met vaak een blauwachtige kleur)
- gas-, water- en rioleringsleidingen
- regenpijp (grijze kleur, vezelige structuur op breukvlakken)
- vlakke gevelplaten of binnenschotten (al dan niet uitwendig fel gekleurd)
- bloembakken
- schouw
Wees voorzichtig en informeer uzelf steeds goed als u zelf het vroegere bouwproduct wenst te verwijderen volgens het principe van de eenvoudige handelingen.
Trek de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's) aan, bevochtig steeds vooraf het materiaal met water of een fixeermiddel en zorg dat het niet breekt tijdens de afbraakwerken. Gebruik in geen geval een slijpschijf, zaag of boor. Zo voorkom je dat de gevaarlijke asbestvezels vrijkomen. Materiaal die u mag gebruik mag geen stof veroorzaken. Dus enkel werkmateriaal die niet machinaal zijn. Maak na de werken ook steeds het materiaal proper met vochtige wegwerp doekjes. Zorg ervoor dat de doekjes ook steeds in een afvalzak belanden specifiek voor asbestafval.
Het materiaal dat asbest bevat moet steeds intact blijven en dient dubbel verpakt te worden. Bevraag voor het aanvoeren aan uw lokaal containerpark steeds welke methode zij hanteren en/of er speciale asbestverpakking moet gebruikt worden. Afgebroken materiaal dat je nog niet kan afvoeren, moet beschermd gestockeerd worden.
Wat kan er niet als particulier aangevoerd worden naar het recyclagepark?
Asbest in losse vezels of niet hechtgebonden asbestbouwproducten, bijvoorbeeld:
- spuitasbest
- asbestkoord
- isolatieplaten of vloerplaten van verwarmingsketels
- asbestkarton
- isolatiegips…
Laat niet-hechtgebonden asbest, verweerde asbest of moeilijk te verwijderen asbest verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf. Op deze site vindt u meer info en een lijst van erkende asbestverwijderaars.
Hechtgebonden Asbestbouwproducten aanleveren op het recyclagepark
Hechtgebonden asbestproducten moet je op het recyclagepark verpakt aanleveren in goed dicht gekleefde transparante zakken met een aanduiding asbest. De asbestzakken kan u dikwijls aankopen op het containerpark, soms ook een set met Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM's).
Breng je materiaal aan dat niet verpakt is, dan is het hoogstwaarschijnlijk zo dat je geen toegang zal krijgen tot het recyclagepark.
Het is namelijk verboden om:
- ter plaatse uit te sorteren
- de verpakking te openen en/of leeg te maken
- het asbestcement te gooien of te breken (tegen asbeststofspreiding)